Aurinkoenergiaa

Energiaa auringosta

 

Aurinko on maata lähimpänä oleva tähti. Vaikka etäisyys on 150 miljoonaa kilometriä, valolta kestää vain 8 minuuttia saapua maahan. Saamme kiittää auringon valoa ja lämpöä kaikesta elämästä maapallolla.

Lähitähtemme syytää jatkuvasti valtavia määriä energiaa ympäri avaruutta: maa saa auringolta joka sekunti energiamäärän, jolla ihmiskunta tyydyttäisi koko vuoden energiantarpeensa. Auringon valtavasta energiamäärästä huolimatta, aurinkoenergian hyödyntäminen on vasta lapsenkengissä. On arvioitu, että Suomen sähköenergian (85TWh) tuottamiseen tarvittaisiin n. 28km x 28km:n kokoinen aurinkopaneeli. Aurinkoenergia tuotantopotentiaali on moninkertainen verrattuna muihin uusiutuvan energian menetelmiin.

 

 

 

Saastettoman aurinkoenergian hyödyntäminen

 

Maailma on vihdoin herännyt rajoittamaan fossiilisten polttoaineitten (öljy, maakaasu, kivihiili) käyttöä, niiden aiheuttaman kasvihuoneilmiön takia. Aurinkopaneelien ja aurinkokeräinten viimeaikainen kehitys ja menetelmän halpeneminen on tuonut aurinkoenergian hyödyntämisen myös tavallisen kuluttajan ulottuville, myös Suomessa. Täällä, kuten monessa muussakin maassa, valtio tukee aurinkoenergian laiteinvestointeja.

Nykyiset aurinkopaneelijärjestelmät mahdollistavat lähes sähköverkoista riippumattoman energiansaannin ympäri vuoden. Tehokkaimmat laitteet maksavat nykyisin itsensä takaisin entistä nopeammin. Nyt on aika alkaa itsenäiseksi sähköntuottajaksi – ja maapallo kiittää!

Lähes kaikki uusiutuva energia on suoraan tai välillisesti peräisin auringosta ( kuvan lähde: Aurinkotekninen yhdistys)

Aurinkopaneelien solut muuttavat auringon energiaa sähköksi

 

Auringonvalo koostuu pienistä hiukkasista, fotoneista, jotka säteilevät auringosta. Kun nämä osuvat aurinkokennon piiatomien päälle, ne siirtävät energiansa löysemmille elektroneille, koputtaen ne puhtaiksi atomeista. Fotoneja voidaankin verrata biljardipelin valkoiseen palloon, joka siirtää energiansa värillisiin palloihin.

Elektronien vapauttaminen on kuitenkin vain puolet aurinkokennon tehtävästä: sen täytyy vielä kuljettaa nämä harhaelektronit sähkövirraksi. Tämä edellyttää sähköisen epätasapainon syntymistä solussa, joka toimii vähän kuin kalteva taso, jossa elektronit virtaavat samaan suuntaan. Tämän epätasapainon luomisen mahdollistaa piin sisäinen organisointi.

Piiatomit on järjestetty yhteen tiukasti sidotussa rakenteessa. Puristamalla pieniä määriä muita elementtejä tähän rakenteeseen, luodaan kahta eri tyyppistä piitä: n-tyyppistä, jolla on varaelektroneja ja p-tyyppistä, jolta puuttuu elektroneja jättäen aukkoja paikoilleen. Kun nämä kaksi materiaalia sijoitetaan vierekkäin aurinkokennon sisällä, n-tyypin piin varaelektronit siirtyvät täyttämään p-tyyppisen piin aukot. Tämä tarkoittaa, että n-tyyppinen pii muuttuu positiivisesti varautuneeksi ja p- tyypin pii negatiivisesti varautuneeksi, luoden näin soluun sähkövarauksen. Koska pii on puolijohde, se voi toimia eristeenä ylläpitäen tätä epätasapainoa. Näin on luotu hallittu, aurinkoenergiasta sähköä tuottava yksikkö.

Kiinnostuitko aurinkoenergiasta?

Figmentor Oy

Viilarinkatu 5
20320 Turku
Kauppakeskus Länsi 1

info@figmentor.fi

Y-tunnus: 2828920-5

Mika Kuosmanen

Toimitusjohtaja
+358 50 574 7299